niedziela, 27 grudnia 2015

Ciasto z makiem przekładane

Ciasto z makiem przekładane

Składniki na ciasto:
  • 6 jaj całych
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blaszkę, później rozsmarować mak. Na wierzch dać resztę ciasta.

 Masa makowa:
  • 50 dag maku (sparzony, dwukrotnie zmielony)
  • 4-5 jajek (ubić pianę)
  • 30 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek migdałowy
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • bakalie wg. uznania 
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać margarynę i ucierać, dodać sparzony mak, co najmniej dwukrotnie zmielony, a następnie pozostałe składniki i pianę. Wyłożyć mak na pierwszą część ciasta, a na wierzch dać pozostałą część. Po upieczeniu dać polewę lub polukrować. Ciasto piec co najmniej przez godzinę, na opcji góra-dół, w 180-200 stopniach.

Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz