Ciasto z makiem przekładane
Składniki na ciasto:
- 6 jaj całych
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blaszkę, później rozsmarować mak. Na wierzch dać resztę ciasta.
Masa makowa:
- 50 dag maku (sparzony, dwukrotnie zmielony)
- 4-5 jajek (ubić pianę)
- 30 dag cukru
- 20 dag margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cukier waniliowy
- 1 olejek migdałowy
- skórka z cytryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- bakalie wg. uznania
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać margarynę i ucierać, dodać sparzony mak, co najmniej dwukrotnie zmielony, a następnie pozostałe składniki i pianę. Wyłożyć mak na pierwszą część ciasta, a na wierzch dać pozostałą część. Po upieczeniu dać polewę lub polukrować. Ciasto piec co najmniej przez godzinę, na opcji góra-dół, w 180-200 stopniach.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz