sobota, 26 grudnia 2015

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Składniki :
  • 1 kg tłustego, niekwaśnego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 150g miękkiego masła
  • 250g cukru pudru 
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu/aromatu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3313/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym#sthash.VYVDlWQO.dpuf
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni (opcja góra - dół). Za pomocą miksera utrzeć masło z połową cukru pudru, na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać, ale na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę, gdy będzie już sztywna dodać resztę cukru. Białka dodać do masy serowej, przesianą mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Spód tortownicy o średnicy 24-25cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1h i 20 min w 180 stopniach. 
Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik aż do momentu wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na wierzch przygotować polewę.

Smacznego!
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3313/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym#sthash.VYVDlWQO.dpuf
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3313/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym#sthash.VYVDlWQO.dpuf
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3313/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym#sthash.VYVDlWQO.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz