poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasteczka kakaowe

Ciasteczka kakaowe


Składniki:
  • 250g mąki (bez dwóch łyżek)
  • 1 duże jajko
  • 100g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko, cukier i cukier waniliowy, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na przygotowanej blaszce (wysmarowanej masłem i nieco posypanej mąką lub wyłożonej papierem). Piec w 200 stopniach do ok. 10 min. Na wierzch wykonać polewę i udekorować.

Smacznego!
Mąkę i kakao przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko i cukier i cukier waniliowy, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C (u mnie 180°C z termoobiegiem) przez ok 8 – 10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3350/kruche-ciasteczka-kakaowe-w-czekoladzie#sthash.0ewJtgKd.dpuf
Mąkę i kakao przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko i cukier i cukier waniliowy, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C (u mnie 180°C z termoobiegiem) przez ok 8 – 10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3350/kruche-ciasteczka-kakaowe-w-czekoladzie#sthash.0ewJtgKd.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz