Murzynek
- 3 szklanki cukru
- 1,5 kostki margaryny
- 4 łyżeczki płaskie kakao
- 3/4 szklanki wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukier, margarynę, kakao i wodę zagotować w dużym garnku. Chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, z tego odlać 3/4 gęstej masy i odstawić. Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i razem ucierać. Wciąż ucierając dodawać po jednym z 6 żółtek, a następnie sztywno ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, piec przez 50 min w piekarniku w 180 stopniach. Pozostawioną masę wylać na wierzch ciasta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz