Bułeczki maślane
Składniki:
- 150g masła
- 500 ml mleka
- 40g świeżych drożdży lub 20g suchych
- 1/2 łyżeczki soli
- 120g cukru
- 1 kg mąki
- opcjonalnie rodzynki, 200g
- 1 jajko
Masło
roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37
stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże
drożdże*.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Masło roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w niej świeże drożdże.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze przez kilka minut i dodać rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule, około 80g każda. Ułożyć na blaszce i pozostawić na 30 min by ciasto napuchnęło. Kiedy podrosnąć posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 stopniach do momentu zezłocenia (ok. 15-20 min)
Smacznego! :)
Źródło: Słodkie fantazje
Jest
dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze
raz przez kilka minut, dodając rodzynki. - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Jest
dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze
raz przez kilka minut, dodając rodzynki. - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Masło
roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37
stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże
drożdże - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpufv
Masło
roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37
stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże
drożdże*.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Masło
roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37
stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże
drożdże*.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Masło
roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37
stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże
drożdże*.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.
Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3082/buleczki-maslane#sthash.GxqSsuZ0.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz