sobota, 12 grudnia 2015

Jacuś

Jacuś

Ciasto kakaowe: 
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
Wykonanie:

Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.


Ciastko kokosowe:
  • 4 białka 
  • 15 dag cukru
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Białka ubić z cukrem, dodać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia.Na blaszkę kłaść ciasto "kupkami" na przemian kokosowe i kakaowe. Piec w 180 stopniach do czasu "suchego" patyczka, czyli momentu kiedy ciasto nie będzie się chwytało patyczka. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.

Biszkopt jasny - cienki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Piec w 180  stopniach około 30 minut (do suchego patyczka).
Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 batony "Jacuś", "Pawełek" lub inne tego typu 
  • 3 łyżki słodkiego mleka
  • 25 dag masła
Wykonanie:
Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta:
ciasto kakaowo - kokosowe -> krem -> biszkopt jasny ->  krem -> ciasto kakaowo - kokosowe -> polwa czekoladowa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz