piątek, 11 grudnia 2015

Piernik

Piernik

Składniki do zagotowania:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 i 1/2 szklanka cukru
  • 1 margaryna
Dodatkowo:
  • dżem lub marmolada
  • cynamon
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawa do piernika
  • 1 jajko
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie, wg. uznania


Do ostudzonej masy dodać dżem, cynamon, kakao, przyprawę do piernika i jajko - wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać 4 szklanki mąki, sodę i proszek do pieczenia. Gęstą masę dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać bakalie. Piec około godzinę, w temperaturze 180 stopni. Na gorące ciasto wylać polewę czekoladową.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz