wtorek, 15 grudnia 2015

Ciasto adwokata - bez pieczenia

Ciasto adwokata - bez pieczenia

Składniki:
  • 700ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200g miękkiego masła
  • 180 ml likieru Adwokat
  • herbatniki, ok 50 sztuk
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.


Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Można na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników (najlepiej jak będą prostokątne, moje jednak były owalne i bez środków, jeżeli dostaniecie tylko takie, układajcie kolejne warstwy tak, by wzór się nie powtórzył tzn. jeśli jedną warstwę herbatników ułożycie poziomo to drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Chodzi o to by puste miejsca w herbatnikach nie nakładały się na siebie w kolejnych warstwach ).


Odkładamy 5 łyżek masy. Pozostałą dzielimy na pół. Jedną połowę wykładamy na pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę ciastek.


Na trzecią rozsmarowujemy odłożony krem. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!
Źródło: Zjem to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz