Ciasto adwokata - bez pieczenia
Składniki:
- 700ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200g miękkiego masła
- 180 ml likieru Adwokat
- herbatniki, ok 50 sztuk
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym,
następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by
nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie
zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Można na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.
Blaszkę
wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników
(najlepiej jak będą prostokątne, moje jednak były owalne i bez środków,
jeżeli dostaniecie tylko takie, układajcie kolejne warstwy tak, by wzór
się nie powtórzył tzn. jeśli jedną warstwę herbatników ułożycie poziomo
to drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Chodzi o to by puste miejsca w
herbatnikach nie nakładały się na siebie w kolejnych warstwach ).
Odkładamy
5 łyżek masy. Pozostałą dzielimy na pół. Jedną połowę wykładamy na
pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę ciastek.
Na
trzecią rozsmarowujemy odłożony krem. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do
lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!
Źródło: Zjem to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz