piątek, 11 grudnia 2015

Ciasto Kubanka

Kubanka 

Biszkopt: 
  • 4 jajka, 
  • 130g mąki pszennej, 
  • 70g cukru, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. 


Poncz:  
  • 1/2 szklanki kawy, 
  • 3 łyżki rumu.
Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto

Krem:  
  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 
  • 200g masła.
Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Dodatkowo: 
  • 500g śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 
  • 16 herbatników kakaowych, 
  • 16 herbatników maślanych.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz