środa, 7 września 2016

Paluszki kawowe

Paluszki kawowe

Dziś na przekąskę - paluszki kawowe. Kruche ciasteczka, które można zrobić ekspresowo ;) Są bardzo smaczne, na pewno przypadną do gustu smakoszom małej czarnej. Polecam :) 

Składniki:
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 10 g kawy ziarnistej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Wykonanie: 
Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej wody a kawę w ziarnach miażdżymy wałkiem do ciasta. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione ziarna kawy, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy cienkie wałki, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 2 godziny. Tak schłodzone wałki kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachowywać spore odstępy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 °C. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

Źródło: Książka Dr. Oetker „Świąteczne ciasteczka”

1 komentarz: