Paluszki kawowe
Dziś na przekąskę - paluszki kawowe. Kruche ciasteczka, które można zrobić ekspresowo ;) Są bardzo smaczne, na pewno przypadną do gustu smakoszom małej czarnej. Polecam :)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 10 g kawy ziarnistej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej wody a kawę w ziarnach miażdżymy wałkiem do ciasta. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione ziarna kawy, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy cienkie wałki, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 2 godziny. Tak schłodzone wałki kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachowywać spore odstępy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 °C. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej wody a kawę w ziarnach miażdżymy wałkiem do ciasta. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione ziarna kawy, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy cienkie wałki, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 2 godziny. Tak schłodzone wałki kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachowywać spore odstępy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 °C. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Świetny pomysł na przekąskę do kawy czy herbaty :)
OdpowiedzUsuń