sobota, 17 września 2016

Torcik cappuccino

Torcik cappuccino

Ostatni post był z ciasteczkami do kawy, a dziś kawa w roli głównej! Cappuccino czyli delikatna kawa, z pianką - tak też można opisać ten torcik. Nie jest przesłodzony, lecz wilgotny co sprawia, że rozpływa się w ustach! Polecam :)
 

Składniki na ciasto:
  • 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 125 g czekolady, roztopionej i delikatnie przestudzonej
  • 125 g masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, następnie wmiksować do masy. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Krem:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 60 g kawy cappuccino (proszku z opakowania)
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej - zależy to od cappuccino
Serek mascarpone zmiksować dokładnie z cappuccino.Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.

 Na wierzch:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g kawy cappuccino (proszku z opakowania)
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappuccino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappuccino. Przechowywać w lodówce.  
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz