Torcik cappuccino
Ostatni post był z ciasteczkami do kawy, a dziś kawa w roli głównej! Cappuccino czyli delikatna kawa, z pianką - tak też można opisać ten torcik. Nie jest przesłodzony, lecz wilgotny co sprawia, że rozpływa się w ustach! Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 125 g czekolady, roztopionej i delikatnie przestudzonej
- 125 g masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać
roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1
łyżce gorącej wody, następnie wmiksować do masy. Po kolei do masy
czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia. Białka ubić na sztywną
pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o
boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30
minut do tzw. suchego patyczka.
Krem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 60 g kawy cappuccino (proszku z opakowania)
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej - zależy to od cappuccino
Serek mascarpone zmiksować dokładnie z cappuccino.Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki
zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i
podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub
podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje
właściwości żelujące). Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem
pudrem. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę
dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.
Na wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g kawy cappuccino (proszku z opakowania)
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappuccino, na wierzch wyłożyć ubitą
kremówkę, oprószyć cappuccino. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz