niedziela, 28 sierpnia 2016

Drożdżowe zawijasy

Drożdżowe zawijasy

Przyznam, że mam słabość do lekkich drożdżowych przekąsek jak rogaliki czy też drożdżowe zawijasy. Są kruche, puszyste i przepyszne! Idealne na śniadanie czy też do kawy. 
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/4 szkl ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo:
marmolada/ nutella/dżem
cukier puder do oprószenia
 Ciasto: Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze wyrobić.
  Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek nałożyć dodatek, np. marmoladę. Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch zawijasów posmarować białkiem.
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 
Smacznego!  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz