Drożdżowe zawijasy
Przyznam, że mam słabość do lekkich drożdżowych przekąsek jak rogaliki czy też drożdżowe zawijasy. Są kruche, puszyste i przepyszne! Idealne na śniadanie czy też do kawy.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/4 szkl ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo:
marmolada/ nutella/dżem
Ciasto:
Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości.
Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę
oraz sól. Ciasto dobrze wyrobić.
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek nałożyć dodatek, np. marmoladę. Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch zawijasów posmarować białkiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz