piątek, 30 września 2016

Kluski na parze z polewą czekoladową

Kluski na parze z polewą czekoladową

Jedno z moich ulubionych dań, a zarazem smak który kojarzę z dzieciństwem. Takie kluski nie są skomplikowane w wykonaniu, jednak wymagają trochę wolnego czasu. Jako pyszny dodatek - niezawodna, pyszna polewa czekoladowa. Polecam :)


Składniki :
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
Na polewę czekoladową :
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50g margaryny (roztopionej) 
Ze świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i zalać odrobiną letniego mleka. Wymieszać i dodać 2 łyżki przesianej mąki. Ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami. Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut). W dużym garnku zagotować wodę, a następnie wkładać kluski na durszlakową nakładkę. Przykryć pokrywką. Gotować około 10 minut, a na koniec polać polewą czekoladową. 
Smacznego! :)

1 komentarz: