Kluski na parze z polewą czekoladową
Jedno z moich ulubionych dań, a zarazem smak który kojarzę z dzieciństwem. Takie kluski nie są skomplikowane w wykonaniu, jednak wymagają trochę wolnego czasu. Jako pyszny dodatek - niezawodna, pyszna polewa czekoladowa. Polecam :)
- 500 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
- szczypta soli
- jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 50g margaryny (roztopionej)
Ze świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i zalać odrobiną letniego mleka. Wymieszać i dodać 2 łyżki przesianej mąki. Ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min.
Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do
ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto
powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia
objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości
tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami.
Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką.
Pozostawić do napuszenia (około 30 minut). W dużym garnku zagotować wodę, a następnie wkładać kluski na durszlakową nakładkę. Przykryć pokrywką. Gotować około 10 minut, a na koniec polać polewą czekoladową.
Smacznego! :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń