Szarlotka tradycyjna
Czy szarlotka jest symbolem jesieni? Na pewno tak. Piękna złota jesień kojarzy się nie tylko ze spadającymi liśćmi czy dojrzewającymi jabłkami, zważając jednak na to, że w Polsce jabłka dostaniemy o każdej porze roku, można powiedzieć, że jest to ciasto uniwersalne na każdą okazje.
Przepis wypróbowany, prosty i bez zbędnych dodatków. Spróbujcie sami :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm):
- 2 kopiaste szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki bułki tartej
- ok. 1,5- 2 kg jabłek
- ok. 3-4 łyżki cukru lub paczka cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do
pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy
jajko i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej 1
godzinę. Połowę ciasta wałkujemy i przekładamy do
formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy
bułką tartą po całej powierzchni.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka można podsmażyć jednak nie jest to konieczne. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wystudzone jabłka wykładamy na spód ciasta. Jabłka posypujemy pozostałą bułką tartą. Górę przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Ciasto dziurkujemy widelcem. Szarlotkę pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka można podsmażyć jednak nie jest to konieczne. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wystudzone jabłka wykładamy na spód ciasta. Jabłka posypujemy pozostałą bułką tartą. Górę przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Ciasto dziurkujemy widelcem. Szarlotkę pieczemy ok. 40 minut, temp. 200 stopni. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz