Ciasto z gruszkami i budyniem
W ostatnim poście były jabłka, a dziś mam dla Was gruszki :) Może nie każdy je lubi, ale myślę, że warto się przekonać do tych owoców ze względu na wartości odżywcze i niski indeks glikemiczny. Z jakich powodów jeszcze warto jeść gruszki?
1. Są dobrym źródłem błonnika
2. Zmniejszają ryzyko cukrzycy
3. Zmniejszają ryzyko nowotworów
4. Wzmacniają serce
5. Obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy - zawierają jod!
6. Są źródłem kwasu foliowego
7. Wzmacniają kości i dostarczają witaminy K
Chociaż są to tylko niektóre dobroczynne działania gruszek można śmiało nazwać je lekarstwem. Nie trzeba jeść kilogramami, ale warto chociaż jesienią wzbogacić swoją dietę właśnie tym owocem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru + 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy (u mnie czekoladowy)
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 białka
- 4 gruszki
Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, żółtek
i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. 1/3 część ciasta formujemy w
kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. pół godziny do zamrażalki.
Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 22 x 26 cm lub podobnej wyłożonej
papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
na 10 min.W tym czasie zagotowujemy szklankę mleka, wlewamy budyń rozmieszany z pozostałym mlekiem i mieszając gotujemy przez 2 min. Ciepły budyń
rozsmarowujemy na podpieczonym cieście. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
ósemki. Układamy na budyniu.Pianę z 3 białek ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywno,
dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej. Wykładamy na gruszki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę
schłodzonego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz