wtorek, 27 września 2016

Ciasto z gruszkami i budyniem

Ciasto z gruszkami i budyniem

W ostatnim poście były jabłka, a dziś mam dla Was gruszki :) Może nie każdy je lubi, ale myślę, że warto się przekonać do tych owoców ze względu na wartości odżywcze i niski indeks glikemiczny. Z jakich powodów jeszcze warto jeść gruszki?  

1. Są dobrym źródłem błonnika
2. Zmniejszają ryzyko cukrzycy
3. Zmniejszają ryzyko nowotworów
4. Wzmacniają serce
5. Obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy - zawierają jod!
6. Są źródłem kwasu foliowego
7.  Wzmacniają kości i dostarczają witaminy K

Chociaż są to tylko niektóre dobroczynne działania gruszek można śmiało nazwać je lekarstwem. Nie trzeba jeść kilogramami, ale warto chociaż jesienią wzbogacić swoją dietę właśnie tym owocem.
Kruche ciasto, budyń, gruszki, pianka…  banalnie proste, a smakuje obłędnie - polecam! :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy (u mnie czekoladowy)
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 białka
  • 4 gruszki 

Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. pół godziny do zamrażalki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 22 x 26 cm lub podobnej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 min.W tym czasie zagotowujemy szklankę mleka, wlewamy budyń rozmieszany z pozostałym mlekiem i mieszając gotujemy przez 2 min. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Układamy na budyniu.Pianę z 3 białek ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej. Wykładamy na gruszki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę schłodzonego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz