środa, 21 września 2016

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Szybki deser, a zarazem klasyk. Wykonanie tego ciasta nie sprawi Wam większych kłopotów, bo jedyna trudność to ugotowanie budyniu.  Wybornie smakuje zarówno w wersji z krakersami jak i herbatnikami. Polecam :)
Składniki:
  • 5 szklanek mleka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • paczka herbatników / krakersów
4 szklanki mleka przelewamy do dużego rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukry oraz masło, gotujemy do rozpuszczenia składników. Pozostałą szklankę mleka przelewamy do miseczki. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie przesiewamy obie mąki i za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy (ważne, by nie postały grudki). Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Rondelek owijamy folią i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Formę smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki lub krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy jeszcze ciepłą masę i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz