Napoleonka bez pieczenia
Szybki deser, a zarazem klasyk. Wykonanie tego ciasta nie sprawi Wam większych kłopotów, bo jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Wybornie smakuje zarówno w wersji z krakersami jak i herbatnikami. Polecam :)
Składniki:
- 5 szklanek mleka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- paczka herbatników / krakersów
4 szklanki mleka przelewamy do dużego rondelka o grubym dnie. Dodajemy
cukry oraz masło, gotujemy do rozpuszczenia składników. Pozostałą
szklankę mleka przelewamy do miseczki. Dodajemy żółtka i mieszamy.
Następnie przesiewamy obie mąki i za pomocą trzepaczki lub miksera
łączymy (ważne, by nie postały grudki). Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Gotujemy, aż
masa będzie gęsta. Rondelek owijamy folią i zostawiamy do lekkiego
wystudzenia.
Formę smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki lub krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy jeszcze ciepłą masę i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Formę smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki lub krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy jeszcze ciepłą masę i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz