Zebra
Ochota na coś słodkiego? Muffinka, ciasto a może deser? Nieee. Dziś mam coś klasycznego, czym nikogo nie zaskoczę, ale może zainspiruję? Pyszna, lekka i smaczna. Zapraszam :)
- 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki (270g) cukru
- 220 ml wody gazowanej
- 3/4 szklanki (150ml) oleju
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku wciąż ubijając. Do całej masy dodawać na zmianę: mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Miksować na mniejszych obrotach do jednolitej masy. Całość podzielić na dwie części: do jednej dodać 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Formę wysmarować masłem i posypać mąką, ciasto wykładać naprzemiennie - jasne/ciemne aż do wykorzystania całej masy. Zebrę piec ok. 60 min w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz