Ciasto czekoladowe z truskawkami
Chociaż sezon dopiero za kilka tygodni u mnie pierwsze truskawki już dziś ;) Szybkie ciasto, które równie szybko znika ze stołu :) Nie jest skomplikowane, polecam każdemu :)
Składniki:
- 220g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 250g drobnego cukru
- 80g masła, roztopionego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
- 200-300g truskawek
Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao dokładnie wymieszać. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać przestudzone masło, a na koniec ekstrakt. Połączyć ze składnikami suchymi. Mieszać aż do połączenia. Dość gęste ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 45 min w temp. 180 stopni.
Smacznego !:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz