piątek, 20 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki:
  • 1 szklanka (taka ze sporym czubkiem) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 160 g margaryny (użyłam Kasi) 
  • 4 jajka (średniej wielkości) 
  • 4 laski rabarbaru, pokrojonego na ok. 2 – 3 cm kawałki 
  • 1 łyżka kisielu truskawkowego 

Wykonanie:
W misce utrzeć margarynę. Wciąż ucierając dodawać stopniowo cukier. Następnie wbijać po 1 całym jajku, za każdym razem dobrze utrzeć wszystko. Na koniec, nie przerywając ucierania wsypywać stopniowo mąkę. Ciasto przełożyć (jest raczej gęste i trudno mówić o wlewaniu go) do tortownicy o średnicy ok 22 cm (może być 24 i ciasto będzie niższe wtedy) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównać. Na wierzch włożyć kawałki rabarbaru otoczone wcześniej w kisielu.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 – 60 minut. Sprawdzać patyczkiem na środku ciasta czy jest już dopieczone.  

Smacznego :)

1 komentarz: