Ucierane ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 1 szklanka (taka ze sporym czubkiem) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 160 g margaryny (użyłam Kasi)
- 4 jajka (średniej wielkości)
- 4 laski rabarbaru, pokrojonego na ok. 2 – 3 cm kawałki
- 1 łyżka kisielu truskawkowego
Wykonanie:
W misce utrzeć margarynę. Wciąż
ucierając dodawać stopniowo cukier. Następnie wbijać po 1 całym jajku,
za każdym razem dobrze utrzeć wszystko. Na koniec, nie przerywając
ucierania wsypywać stopniowo mąkę. Ciasto
przełożyć (jest raczej gęste i trudno mówić o wlewaniu go) do
tortownicy o średnicy ok 22 cm (może być 24 i ciasto będzie niższe
wtedy) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównać. Na
wierzch włożyć kawałki rabarbaru otoczone wcześniej w kisielu.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec ok. 50 – 60 minut. Sprawdzać patyczkiem na środku ciasta
czy jest już dopieczone.
Smacznego :)
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń