niedziela, 22 maja 2016

Rogaliki

Rogaliki

Pyszne, ale pracochłonne. Dobre na śniadanie, do kawy, na przekąskę i nie tylko! Polecam :)
Składniki:
  • 1 kilogram mąki pszennej 
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 margaryna 250g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży 
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • sól
  • marmolada/dżem/ krem czekoladowy
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami i resztą cukru, cukru waniliowego i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt ścisłe to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. 
Ciasto podzielić na kilka części, każdą wałkować na okrągły placek. Wykrajać trójkąty, na których nakładamy marmoladę i zawijać. Blaszkę posypać lekko mąką i układać na blaszce. Wierzch rogalików można posmarować białkiem, piec 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. 
 Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. jakie żółtka??? W składnikach nie ma a juz w wykonaniu sa

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Dodajemy dwa żółtka, a białka można wykorzystać do lukru :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń