Rogaliki
Pyszne, ale pracochłonne. Dobre na śniadanie, do kawy, na przekąskę i nie tylko! Polecam :)
Składniki:
Składniki:
- 1 kilogram mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 margaryna 250g
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- sól
- marmolada/dżem/ krem czekoladowy
Drożdże
wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić
do wyrośnięcia. Dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami i resztą cukru,
cukru waniliowego i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli
jest zbyt ścisłe to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto
podzielić na kilka części, każdą wałkować na okrągły placek. Wykrajać
trójkąty, na których nakładamy marmoladę i zawijać. Blaszkę posypać
lekko mąką i układać na blaszce. Wierzch rogalików można posmarować
białkiem, piec 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
jakie żółtka??? W składnikach nie ma a juz w wykonaniu sa
OdpowiedzUsuńRacja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Dodajemy dwa żółtka, a białka można wykorzystać do lukru :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)