Kinder country
Popularny baton, który kojarzę z dzieciństwem. To ciasto jest doskonałym zamiennikiem i co najważniejsze w wersji znacznie większej! 😀 Batonik to połączenie czekolady z mlecznym nadzieniem i dodatkiem ziaren. Z czego składa się ciasto, jakich produktów potrzebujemy? Zapraszam i z czystym sumieniem polecam!
- 350ml śmietanki kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- 250g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 3 szklanki płatków Kangus
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę
kremówkę (200ml) ubijamy na sztywno (wraz z serkiem mascarpone). Powoli wlewamy
białą czekoladę, która wystygła i mieszamy szpatułką, aż do
połączenia składników. Na koniec dosypujemy prażonej pszenicy i wszystko
lekko szpatułką mieszamy.
Na przygotowaną masę wykładamy warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się
wodą układamy miseczkę, wsypujemy czekoladę połamaną na kosteczki i
rozpuszczamy czekoladę mieszając). Gdy czekolada się rozpuściła i się ostudziła łączymy ją z pozostałą śmietanką i wylewamy na ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego! :)
Coś słodkiego zawsze dobrze mieć pod ręką:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! :)
Usuń