poniedziałek, 12 czerwca 2017

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki na ciasto kruche: 
  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (białko zostawiamy)
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mleka 
Składniki na krem budyniowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 125g masła 
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do  lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem tak by wystawało ponad formę. Nakłuwać gęsto widelcem, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok. 20 min. Ostudzić i nie wyjmować z formy.
Krem budyniowy rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy i mieszamy z masą żółtkową do gęstego budyniu. Ostudzony budyń należy utrzeć z margaryną i wyłożyć na upieczony spód. Całość udekorować truskawkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz