Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
Składniki na ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko (białko zostawiamy)
- 150g masła
- 100g cukru
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem tak by wystawało ponad formę. Nakłuwać gęsto widelcem, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok. 20 min. Ostudzić i nie wyjmować z formy.
Krem budyniowy rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy i mieszamy z masą żółtkową do gęstego budyniu. Ostudzony budyń należy utrzeć z margaryną i wyłożyć na upieczony spód. Całość udekorować truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz