sobota, 1 lipca 2017

Cini minis

Cini minis

Kolejny batonik i kolejne nieziemsko pyszne ciasto! Na pewno dla wielbicieli cynamonu i jabłek. Przepis jest prosty i nie wymaga pieczenia ;) Zatem ruszajmy do dzieła!

Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
  • 300 g płatków Cini minis
  • 1 kg jabłek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Rozpoczynamy od prażenia jabłek z dodatkiem cynamonu i odrobiną wody. Jabłka należy mieszać by się nie przypaliły, do miękkości - około 10min. Pod koniec dodajemy cytrynową galaretkę (proszek) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przystępujemy do przygotowania spodu z płatków. W tym celu należy blenderem pokruszyć 250 gram płatków, a następnie rozpuścić masło i w kąpieli wodnej 50g białej czekolady. Wszystko wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną tortownicę. Na tak przygotowany spód wykładamy masę jabłkową i wstawiamy do lodówki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy śmietanowej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą czekoladę i studzimy. Następnie śmietankę ubijamy i wlewamy schłodzoną czekoladę. Całą masę wylewamy na wierzch masy jabłkowej. Dekorujemy płatkami cini minis i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz