wtorek, 6 czerwca 2017

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Dość oryginalny spód zapewnia niecodzienny smak. Całość smakuje obłędnie! :) Polecam :) 
  • 1kg sera twarogowego, wiaderkowego
  • 6-7 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 300g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g margaryny (roztopionej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki rozdrobnionych herbatników
  • 200g cukru pudru
  • 100g margaryny
Zaczynamy od spodu - herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub tłuczkiem rozgniatamy i mieszamy z cukrem pudrem. Roztopioną margarynę wlewamy do cukru i ciastek - dokładnie mieszamy. Wykładamy spód tortownicy (średnica ok. 26cm) papierem na następnie masę ciasteczkową. Masę serową rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrami. Dodać partiami ser i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec roztopioną i wystudzoną margarynę. Z białek ubijamy puszystą pianę i lekko mieszamy z masą serową. Piec ok. 60min w 180 stopniach. Po wystudzeniu osypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz