Sernik na ciasteczkowym spodzie
Dość oryginalny spód zapewnia niecodzienny smak. Całość smakuje obłędnie! :) Polecam :)
- 1kg sera twarogowego, wiaderkowego
- 6-7 jajek (osobno żółtka i białka)
- 300g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g margaryny (roztopionej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki rozdrobnionych herbatników
- 200g cukru pudru
- 100g margaryny
Zaczynamy od spodu - herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub tłuczkiem rozgniatamy i mieszamy z cukrem pudrem. Roztopioną margarynę wlewamy do cukru i ciastek - dokładnie mieszamy. Wykładamy spód tortownicy (średnica ok. 26cm) papierem na następnie masę ciasteczkową. Masę serową rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrami. Dodać partiami ser i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec roztopioną i wystudzoną margarynę. Z białek ubijamy puszystą pianę i lekko mieszamy z masą serową. Piec ok. 60min w 180 stopniach. Po wystudzeniu osypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz