środa, 30 listopada 2016

Marysieńka

Marysieńka


Gruba warstwa orzechów, pulchny biszkopt, krem budyniowy - oto cała tajemnica tego przekładańca :) W oryginalnym przepisie na ciemnym biszkopcie. Zapraszam! 

Biszkopt
  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 duże łyżki kakao (u mnie bez)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ubitych jaj. Na koniec dodać zimna wodę i całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt na blaszce 24x 42cm w temperaturze 175 stopni około 25-30 minut. Blaszkę dobrze nasmarować i piec na papierze do pieczenia.
 
Ciasto orzechowe
  • 25 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć jeszcze z gorącego placka. Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut. 
 
Krem
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek (z ciasta orzechowego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła (margaryna+masło)
  • 2 łyżki kakao
Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń - odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
 
Złożenie ciasta
Połowa biszkoptu - połowa kremu - ciasto orzechowe - druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu - pozostały krem, posypać startą czekoladą.
Biszkopt nasączyć kawą lub wodą przegotowaną i ostudzoną (można dodać alkoholu).

Smacznego! 💟
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz