Marysieńka
Gruba warstwa orzechów, pulchny biszkopt, krem budyniowy - oto cała tajemnica tego przekładańca :) W oryginalnym przepisie na ciemnym biszkopcie. Zapraszam!
Biszkopt
- 8 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag mąki
- 2 duże łyżki kakao (u mnie bez)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do
pieczenia przesiać przez sito do ubitych jaj. Na koniec dodać zimna
wodę i całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt na blaszce 24x 42cm w
temperaturze 175 stopni około 25-30 minut. Blaszkę dobrze nasmarować i
piec na papierze do pieczenia.
Ciasto orzechowe
- 25 dag orzechów grubo pokrojonych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej
samej wielkości co biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć
jeszcze z gorącego placka. Piec w temperaturze 175 stopni około 25
minut.
Krem
Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń - odstawić do
wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć
na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie
części, do jednej dodać kakao.
Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.- 1,5 szklanki mleka
- 5 żółtek (z ciasta orzechowego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kostki masła (margaryna+masło)
- 2 łyżki kakao
Złożenie ciasta
Połowa biszkoptu - połowa kremu - ciasto orzechowe - druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu - pozostały krem, posypać startą czekoladą.
Biszkopt nasączyć kawą lub wodą przegotowaną i ostudzoną (można dodać alkoholu).
Smacznego! 💟
Połowa biszkoptu - połowa kremu - ciasto orzechowe - druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu - pozostały krem, posypać startą czekoladą.
Biszkopt nasączyć kawą lub wodą przegotowaną i ostudzoną (można dodać alkoholu).
Smacznego! 💟
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz