wtorek, 1 listopada 2016

Drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki

 Dziś kolejna odsłona rogalików, tym razem bez margaryny, ale z olejem. Wydaje mi się, że w takiej odsłonie rogaliki są bardzo puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Polecam serdecznie :)

Składniki:
  • 50g drożdży
  • szklanka ciepłego mleka 
  • 1kg mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
Do miski wsypujemy ok. szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz