Drożdżowe rogaliki
Dziś kolejna odsłona rogalików, tym razem bez margaryny, ale z olejem. Wydaje mi się, że w takiej odsłonie rogaliki są bardzo puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Do miski wsypujemy ok. szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym
mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką
mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn
urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując
mąki(należy pamiętać że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w
nim zbyt dużo mąki).
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz