Szarlotka z bezą i kruszonką
Kolejna odsłona szarlotki. Tym razem z bezą, która nadaje ciastu kruchości i lekkości. Łatwe i smaczne ciasto, które obłędnie smakuje na ciepło z lodami ;) Polecam i zapraszam do wypróbowania :)
Ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250g margaryny
- 5 białek
- szklanka cukru
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 1,5kg jabłek
- cynamon
- cukier
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i
zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w
folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Jabłuszka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na patelni do miękkości i dosładzamy cukrem według uznania. Wykładamy na ciasto w blaszce. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i
proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę
wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy 3 część ciasta. Wkładamy do pieca
nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz