sobota, 5 listopada 2016

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński


Też tak czasem macie, że przeglądając jakieś blogi kulinarne, książki, przepisy czy też gazety dopada Was nieodparta chęć zjedzenia czegoś co zobaczycie? Mi zdarzyło się to wczoraj, przeglądałam przepisy szukając jakiejś nowości na przyjęcie imieninowe. Trafiłam na przepis sernika wiedeńskiego, na który zapraszam Was w dzisiejszym poście. Polecam :)

Składniki (forma 35x25 cm):
Kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2-3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (lub wysokiej jakości twarogu z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • kilka łyżek marmolady
Wykonanie:
Kruchy spód

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę (35x25 cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.
Masa serowa
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód. 
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem sernik posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego :)


P.S Macie jakieś sprawdzone przepisy na przyjęcia? Co najchętniej przygotowujecie ? :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam serniki :) Ale dla mnie wiedeński to zawsze jest ten bez spodu :)

    OdpowiedzUsuń