czwartek, 20 października 2016

Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe 

Dwukolorowe ciasto przypomina drożdżówkę, która jest smaczna i nie wymaga wiele czasu. Dobra przekąska lub szybka alternatywa na "coś słodkiego". Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Polecam do kawy :)

Składniki:
  • 25g miękkiego masła
  • 225g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50ml mleka
  • 25g ciemnego kakao
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzep z ekstraktem waniliowym i dodawaj stopniowo do masy maślanej, cały czas ucierając na niskich obrotach. Zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i jeszcze raz zmiksuj do połączenia. Przełóż połowę ciasta do innej miski, a do reszty wmieszaj kakao. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Nakładaj porcjami na przemian jasne i ciemne ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.Upieczone ciasto pozostaw przez 10 minut w formie, po czym wyjmij ostrożnie i wystudź całkowicie na kratce. 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz