Ciasto marmurkowe
Dwukolorowe ciasto przypomina drożdżówkę, która jest smaczna i nie wymaga wiele czasu. Dobra przekąska lub szybka alternatywa na "coś słodkiego". Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Polecam do kawy :)
Składniki:
- 25g miękkiego masła
- 225g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50ml mleka
- 25g ciemnego kakao
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą
masę. Jajka roztrzep z ekstraktem waniliowym i dodawaj stopniowo do masy
maślanej, cały czas ucierając na niskich obrotach. Zmiksuj wszystko do
całkowitego połączenia. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i
wymieszaj dokładnie. Wlej mleko i jeszcze raz zmiksuj do połączenia. Przełóż połowę ciasta do innej miski, a do reszty wmieszaj kakao. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a
boki wysmaruj masłem. Nakładaj porcjami na przemian jasne i ciemne
ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.Upieczone ciasto pozostaw przez 10 minut w formie, po czym wyjmij ostrożnie i wystudź całkowicie na kratce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz