sobota, 15 października 2016

Ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Delikatne ciasto na biszkopcie, przełożone masą jogurtową. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Zapraszam :)

   Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ucierając dodawać cukier aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Do powstałej masy dodać połączoną mąkę, kakao i proszek. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem jogurtowy:
  • 800g jogurtu naturalnego + 2 łyżki
  • 4-5 łyżek cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6-7 łyżek żelatyny
  • 1 śnieżka + 200 ml schłodzonego mleka + 100 ml śmietanki kremówki
  • 6 bananów
  • sok z cytryny
  • tabliczka mlecznej czekolady
Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać aż się rozpuści. Do mleka dodać śnieżkę i śmietankę i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić sokiem z cytryny. Do jogurtu dodać cukry i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę. Dokładnie wymieszać.
Złożenie ciasta:
Na biszkopt w blaszce wylać 1/2 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Przykryć połową pozostałego kremu i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Jakie wymiary ma mieć blaszka ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę na dużych blaszkach. Wymiary 40x24cm :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń