Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Delikatne ciasto na biszkopcie, przełożone masą jogurtową. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Zapraszam :)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ucierając dodawać cukier aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Do powstałej masy dodać połączoną mąkę, kakao i proszek. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem jogurtowy:
- 800g jogurtu naturalnego + 2 łyżki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6-7 łyżek żelatyny
- 1 śnieżka + 200 ml schłodzonego mleka + 100 ml śmietanki kremówki
- 6 bananów
- sok z cytryny
- tabliczka mlecznej czekolady
Złożenie ciasta:
Na biszkopt w blaszce wylać 1/2 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Przykryć połową pozostałego kremu i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)
Jakie wymiary ma mieć blaszka ? :)
OdpowiedzUsuńZawsze piekę na dużych blaszkach. Wymiary 40x24cm :)
UsuńPozdrawiam :)