Muffinki łaciate z mąki żytniej
Dziś padło na muffinki ale nie mogłam się zdecydować jakie. Czekolada, orzechy, banan, wanilia, krem a może zwyczajnie bez kombinacji? Jak to kobieta - często niezdecydowana. W końcu podjęłam decyzję, że zrobię dwukolorowe. Może ktoś się skusi? Polecam! :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam żytniej)
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki kakao/2 łyżki mąki
Jajka, olej i śmietanę
połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia
oraz cukry. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko
wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao,
a do drugiej mąkę, wymieszać.
Do foremek nakładać na przemiennie jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut do
"suchego patyczka". Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz