środa, 5 października 2016

Muffinki łaciate z mąki żytniej

Muffinki łaciate z mąki żytniej

 Dziś padło na muffinki ale nie mogłam się zdecydować jakie. Czekolada, orzechy, banan, wanilia, krem a może zwyczajnie bez kombinacji? Jak to kobieta - często niezdecydowana. W końcu podjęłam decyzję, że zrobię dwukolorowe. Może ktoś się skusi? Polecam! :)
 Składniki: 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam żytniej)
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao/2 łyżki mąki  
Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukry. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. Do foremek nakładać na przemiennie jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut do "suchego patyczka". Smacznego!
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz