niedziela, 9 października 2016

Ciasto a'la Pychotka

Ciasto a'la Pychotka

 Pychotka czy też Pani Walawska to dość znane ciasto. Chociaż wersja z podstawowego przepisu smakuje wyśmienicie, ja postanowiłam nieco poeksperymentować.
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy kruche ciasto i wykładamy na blachę o wym. 39,5cm x 23,5cm. Blaszkę należy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec do suchego patyczka w 180 stopniach ok. 30min. 

Budyń:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować do gęstości. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu.

Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puch. Dodawać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy lub Amaretto i utrzeć.

Dodatkowo:
  • duża paczka herbatników
  • słoik powideł śliwkowych 
  • tabliczka białej czekolady
Upieczone i wystudzone ciasto kruche należy przełożyć połową powideł śliwkowych. Przykryć pierwszą warstwą herbatników, a następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugą warstwą herbatników. Herbatniki przełożyć resztą powideł i drugą połową masy budyniowej. Na wierz zetrzeć całą tabliczkę białej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce. Ciasto jest zwarte, dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Polecam! :)

P.S Pozostałe białka można wykorzystać na beziki bądź jak w oryginalnym przepisie upiec bezę. 

Smacznego! :)

2 komentarze: