Ciasto a'la Pychotka
Pychotka czy też Pani Walawska to dość znane ciasto. Chociaż wersja z podstawowego przepisu smakuje wyśmienicie, ja postanowiłam nieco poeksperymentować.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
Budyń:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.
Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią (jak na budyń), dodać do
gotującego się mleka, zagotować do gęstości. Wystudzić, przykrywając
folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć
na puch. Dodawać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.
Dodać aromat migdałowy lub Amaretto i utrzeć.
Dodatkowo:
- duża paczka herbatników
- słoik powideł śliwkowych
- tabliczka białej czekolady
P.S Pozostałe białka można wykorzystać na beziki bądź jak w oryginalnym przepisie upiec bezę.
Smacznego! :)
też ostatnio eksperymentowałam z pychotką:) pyszne ciasto w wielu odsłonach
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń