poniedziałek, 3 października 2016

Eklery z masą budyniową

Eklery z masą budyniową

Już kilkakrotnie miałam chęci zrobienia eklerów. Z pozoru łatwe ciasto, przełożone bitą śmietaną lub kremem. Zawsze miałam obawy, że nie wyrosną, że oklapną albo coś wyjdzie nie tak. Warto jednak próbować, eksperymentować, bo to daje największą satysfakcję!

Składniki na ciasto: 
  •  szklanka wody (250ml)
  • 125g margaryny
  • 4-5 jajek
  • szklanka mąki
Składniki na krem:
  • budyń śmietankowy bez cukru + mleko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g  margaryny 
Ciasto: Wodę zagotować, dodać margarynę i rozpuścić. Następnie szybko wmieszać mąkę tak by nie powstały grudki. Gotować jeszcze przez ok. 3 min. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku, miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Nałożyć ciasto w formie podłużnych ciastek na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do tego użyłam rękawa do kremów, w ten sposób eklerki nabrały ładnego wyglądu, ale można też przełożyć łyżeczką formując równej wielkości prostokąty. Eklerki piec ok. 20 min na złocisty kolor (najpierw 15 min w opcji góra - dół, następnie z termoobiegiem) w temperaturze 200 stopni. Aby nie opadły należy stopniowo zmniejszać temperaturę piekarnika i nie uchylać drzwiczek. 

Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz