Ciasto ananasowo - kokosowe
Składniki:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem ( na mniejszych obrotach lub łyżką). Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 35 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Nasączenie biszkoptu:
Nasączenie biszkoptu:
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 200g wiórków kokosowych
Składniki na krem:
- 1 puszka ananasów (340g po odsączeniu)
- 1 budyń waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 250g miękkiego masła
- 4 żółtka
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po żółtku i budyniu na przemian dokładnie miksując. Na koniec dodać ananasy i delikatnie wymieszać.
Na nasączony biszkopt wyłożyć cały krem ananasowy i przykryć ostudzoną bezą. Schłodzić w lodówce. Wierzch lekko udekorować polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
Przepis bierze udział w akcji KOKOS.
Jakiemu rozmiarowi blaszki odpowiadają podane proporcje?
OdpowiedzUsuń40 x 24,5cm :)
Usuń