Łabędzi puch
Delikatne ciasto o niecodziennym smaku kremu. Warte wypróbowania, szczególnie dla tych, którzy uwielbiają kokos :)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały
czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę,
dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć
do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C
przez ok. 30 minut.
Masa:
- 2 czerstwe bułeczki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki.
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń