niedziela, 7 maja 2017

Ciasto ananasowo - kokosowe

Ciasto ananasowo - kokosowe

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem ( na mniejszych obrotach lub łyżką).  Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 35 min.  lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Nasączenie biszkoptu:
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
Składniki na bezę kokosową:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier. Na koniec wsypać wiórki i delikatnie wymieszać (łyżką!). Całą przygotowaną bezę wyłożyć na blaszkę, w której był pieczony biszkopt. Piec w temperaturze 175 stopni celcjusza przez ok. 20 min. do złocistego koloru.
Składniki na krem:
  • 1 puszka ananasów (340g po odsączeniu)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250g miękkiego masła
  • 4 żółtka
Ananasy odsączyć (soku nie wylewać!) i pokroić na kosteczkę. Soku  z ananasa powinna być szklanka, ale jeśli tyle nie mamy należy dopełnić wodą. Odlać niewielką ilość by rozprowadzić w niej budyń. Resztę zagotować z cukrem. Na gotujący się sok wlać budyń i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Gotować chwilę. Ostudzić całkowicie.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po żółtku i budyniu na przemian dokładnie miksując. Na koniec dodać ananasy i delikatnie wymieszać.
Na nasączony biszkopt wyłożyć cały krem ananasowy i przykryć ostudzoną bezą. Schłodzić w lodówce. Wierzch lekko udekorować polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Smacznego! 
 
Przepis bierze udział w akcji KOKOS.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz