piątek, 23 grudnia 2016

Choinka z ciasta francuskiego z makiem

Choinka z ciasta francuskiego z makiem

 Nic skomplikowanego, a cieszy oko i jak smakuje! Taki świąteczny akcent nawet na ostatnią chwilę :) Polecam wypróbować i zaskoczyć swoich gości :)

Czego potrzebujemy?
  • dwa opakowania ciasta francuskiego (wystarczy też jedno, ale wtedy choinka będzie mniejsza)
  •  opakowanie maku mielonego BackMit 
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • 25g masła
  • żółtko do posmarowania ciasta
Z ciasta francuskiego wycinamy kształt choinki. Mak przygotowujemy według przepisu na opakowaniu - zagotować mleko, miód, masło i cynamon a następnie stopniowo dodawać mak. Chwilę gotować. Gotową masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim. Na koniec nacinamy paski, które posłużą jako gałązki. Całość smarujemy żółtkiem i zakręcamy powstałe paski. Tak przygotowaną choinkę pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz