czwartek, 22 grudnia 2016

Keks

Keks

Dziś zapraszam na mocno bakaliowy i ogromny keks. Kolorowe, pyszne ciasto, które zagości w tym roku na stole. Polecam :)
 
Składniki:
  • 500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50ml wódki
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
  • mieszanka keksowa / bakalie

    Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.Wlać wódkę, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.


    Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz