niedziela, 1 stycznia 2017

3 BIT

3 BIT

Składniki:
  • 1 puszka masy krówkowej lub ugotowanego skondensowanego mleka
  • herbatniki (około 75 sztuk, czyli duża paczka podwójnie pakowanych )
  • 500ml śmietany 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • czekolada na posypkę
Masa budyniowa:
  •  500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • kostka margaryny (250g)
Sposób wykonania: 


1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąkami. Powstałą mieszankę dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.
3. Ostatnim etapem jest przygotowanie bitej śmietany. Całość miksujemy aż do momentu uzyskania sztywnej konsystencji śmietany. Dla nadania lepszej sztywności dodajemy dwa opakowania śmietan-fix'u. Całość wykładamy na masę budyniową. Na koniec trzemy czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz