3 BIT
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej lub ugotowanego skondensowanego mleka
- herbatniki (około 75 sztuk, czyli duża paczka podwójnie pakowanych )
- 500ml śmietany 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- czekolada na posypkę
- 500ml mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka margaryny (250g)
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie
250 ml mieszamy z cukrem i mąkami. Powstałą mieszankę dolewamy do
gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa.
Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową
(jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną
warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy
ją herbatnikami.
3.
Ostatnim etapem jest przygotowanie bitej śmietany. Całość miksujemy aż
do momentu uzyskania sztywnej konsystencji śmietany. Dla nadania lepszej
sztywności dodajemy dwa opakowania śmietan-fix'u. Całość wykładamy na
masę budyniową. Na koniec trzemy czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce,
najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz