Pierniczki świąteczne
Pachnie świętami! Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pierniczki. Nadają się do jedzenia tuż po pieczeniu. Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, polecam! :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Rozwałkować na ok. 4mm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość
pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet
krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Przepis na polewę czekoladową znajdziecie TU.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz