piątek, 9 grudnia 2016

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne 

Pachnie świętami! Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pierniczki. Nadają się do jedzenia tuż po pieczeniu. Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, polecam! :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Rozwałkować na ok. 4mm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Przepis na polewę czekoladową znajdziecie TU.
 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz