Kokosowa princessa
Biszkopt:
- 6 białek ,
- 200g wiórków kokosowych,
- 100g cukru,
- szczypta soli,
- 50g płatków migdałowych,
- 3 wafle Princessa kokosowe (35g każda).
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo
dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie
wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 300g śmietany 30%,
- 100g cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 220g masła lub margaryny.
W
3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie
rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem.
Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować na
małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na
gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Dodatkowo:
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam z Gostynia ),
- 2 wafle Princessa kokosowe (po 35g każda).
Na
cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W
szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę
kremu i posypać posiekanymi wafelkami.
Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej zostawić na noc by masa stężała.
Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej zostawić na noc by masa stężała.
Smacznego! :)
Źródło: Z miłości do słodkości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz