Lion - wersja biała
Składniki na biszkopt :
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g startej białej czekolady
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut.
Składniki na masę :
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g miękkiego masła
Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać
przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń
przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- 50 g ryżu preparowanego
- 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych (ja zastąpiłam je startą czekoladą)
Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)
Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół, lekko nasączyć ponczem
(1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt
wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy
budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (u mnie warstwa herbatników) i rozsmarować pozostałą masę budyniową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz