wtorek, 22 marca 2016

Lion - wersja biała

Lion - wersja biała

Składniki na biszkopt :
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50g startej białej czekolady
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. 
Składniki na masę :
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

 Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych (ja zastąpiłam je startą czekoladą)
Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)


Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół, lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (u mnie warstwa herbatników) i rozsmarować  pozostałą masę budyniową.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz