sobota, 26 marca 2016

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Składniki: (12 sztuk, pieczonych w formie na muffinki)
  • 170 ml ciepłej wody
  • 60 g kakao
  • 190 g mąki
  • 200 g cukru (śmiało można dać mniej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • 170 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej, nie rozpuszczonego)
  • 2 jajka


Wykonanie:  Wymieszać kakao z wodą w naczyniu, następnie odstawić. W dużej misce połączyć przesianą mąkę, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodać masło i dobrze zmiksować. Dodać połowę wody z kakao i dobrze wymieszać. Do pozostałej wody z kakao wbić jajka i dobrze wymieszać np. za pomocą trzepaczki. Masę z jajkami dodać do ciasta i zmiksować. Blachę do wypieku muffinek wyłożyć 12 papierkami przeznaczonymi do pieczenia i napełnić ciastem.  Piec 18 – 20 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz