Babeczki czekoladowe
Składniki: (12 sztuk, pieczonych w formie na muffinki)- 170 ml ciepłej wody
- 60 g kakao
- 190 g mąki
- 200 g cukru (śmiało można dać mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- sól
- 170 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej, nie rozpuszczonego)
- 2 jajka
Wykonanie: Wymieszać
kakao z wodą w naczyniu, następnie odstawić. W dużej misce połączyć
przesianą mąkę, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę
soli. Dodać masło i dobrze zmiksować. Dodać połowę wody z kakao i dobrze
wymieszać. Do pozostałej wody z kakao wbić jajka i dobrze wymieszać np.
za pomocą trzepaczki. Masę z jajkami dodać do ciasta i zmiksować. Blachę do wypieku muffinek wyłożyć 12 papierkami przeznaczonymi do pieczenia i napełnić ciastem. Piec 18 – 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz