Babka z pomarańczą
Składniki:
- 150g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 5 jajek,
- 200g masła lub margaryny,
- pomarańcza,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
Mąki
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem
pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać
kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz
świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy
na babkę (metalową natłuścić i wysypać kaszą manną). Piec około 50-60
minut w temp. 180st, ale najlepiej sprawdzić Ostudzić, polukrować lub zrobić polewę.
Smacznego :)
wspaniała babeczka! :)
OdpowiedzUsuńhttp://naszlakusmaku.blogspot.com/