środa, 6 kwietnia 2016

Babka z pomarańczą

Babka z pomarańczą

Składniki:  
  • 150g mąki pszennej, 
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • 5 jajek, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • pomarańcza, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać kaszą manną). Piec około 50-60 minut w temp. 180st, ale najlepiej sprawdzić Ostudzić, polukrować lub zrobić polewę.
Smacznego :)

1 komentarz: