Babka z serkiem mascarpone
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 170g masła lub margaryny,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g serka mascarpone,
- lukier
Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie
zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym
dokładnie miksując.
Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do
pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej
lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie
rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać
polewą lub polukrować.
Uwaga: Jeśli masa się zważy nic się nie przejmujcie, w efekcie końcowym uzyskamy jednolite i dobre ciasto :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz