piątek, 25 marca 2016

Babka z serkiem mascarpone

Babka z serkiem mascarpone

Składniki:  

  • 4 jajka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • 170g masła lub margaryny, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g serka mascarpone, 
  • lukier
Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą lub polukrować.


 
Uwaga: Jeśli masa się zważy nic się nie przejmujcie, w efekcie końcowym uzyskamy jednolite i dobre ciasto :)

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz