Ciasto Kryształek
Dziś delikatne, puszyste i łatwe w wykonaniu ciasto na bazie biszkoptu z kremem śmietankowym i galaretką. Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Jest puszysty, leciutki jak piórko i słodki. Można go lekko nasączyć wodą z cukrem i cytryną, przez co będzie bardziej wilgotny.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy.
Składniki na krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie żelatyna
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz