środa, 20 lutego 2019

Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek


Dziś delikatne, puszyste i łatwe w wykonaniu ciasto na bazie biszkoptu z kremem śmietankowym i galaretką. Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Jest puszysty, leciutki jak piórko i słodki. Można go lekko nasączyć wodą z cukrem i cytryną, przez co będzie bardziej wilgotny. 
Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie żelatyna
Krem to bita śmietana zgęszczona żelatyną. Jeśli nie lubisz żelatyny możesz zastąpić ją serkiem mascarpone. 600 ml śmietanki kremówki i 250 g serka mascarpone, miksujemy na bardzo gęsty krem (u mnie wersja z mascarpone).

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz