Serowe oponki
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- ok.0,5 l oleju słonecznikowego lub smalcu
I. Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser,cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę.Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
II. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił.Wyciąć szklanką kółka, w środku nakrętką lub kieliszkiem wyciąć mniejsze kółeczka.
III. Nagrzać tłuszcz do ok. 175 stopni. Wkładać po kilka oponek i smażyć po minucie z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz