piątek, 8 lutego 2019

Serowe oponki

Serowe oponki


Składniki (na około 25 sztuk):


  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 żółtka
  • 100 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ok.0,5 l oleju słonecznikowego lub smalcu
Wykonanie:


I. Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser,cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę.Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. 

II. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił.Wyciąć szklanką kółka, w środku nakrętką lub kieliszkiem wyciąć mniejsze kółeczka. 

III. Nagrzać tłuszcz do ok. 175 stopni. Wkładać po kilka oponek i  smażyć po minucie z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz