Stripsy a'la KFC
Stripsy to nic innego jak polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce, dość ostrej, ale całe połączenie smakuje rewelacyjnie! Kto miał okazję spróbować tych oryginalnych na pewno nie poczułby różnicy. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne danie, a na pewno migiem zniknie ze stołu.
Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:
- 130 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 1/3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) chili pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Stripsy KFC – Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne (lub mniej/więcej wedle uznania)
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżeczka curry
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Stripsy KFC – Pozostałe składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- mąka pszenna do panierowania
Przepis na Stripsy KFC:
- Polędwiczki umyć, oczyścić.
- Tak przygotowanego kurczaka polać 4 łyżkami oleju rzepakowego, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
- Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
- Piersi zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie otoczyć w mące pszennej.
- W frytkownicy (lub w garnku) rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok. 170-180 st.C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz