sobota, 16 listopada 2019

Stripsy a'la KFC

Stripsy a'la KFC

Stripsy to nic innego jak polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce, dość ostrej, ale całe połączenie smakuje rewelacyjnie! Kto miał okazję spróbować tych oryginalnych na pewno nie poczułby różnicy. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne danie, a na pewno migiem zniknie ze stołu. 


Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 130 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) chili pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Stripsy KFC – Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne (lub mniej/więcej wedle uznania)
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Stripsy KFC – Pozostałe składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • mąka pszenna do panierowania

Przepis na Stripsy KFC:

  1. Polędwiczki umyć, oczyścić.
  2. Tak przygotowanego kurczaka polać 4 łyżkami oleju rzepakowego, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Piersi zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie otoczyć w mące pszennej.
  5. W frytkownicy (lub w garnku) rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok. 170-180 st.C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
 Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz