piątek, 8 lutego 2019

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros


Dzisiaj przepis na pyszną, warstwową zapiekankę inspirowaną popularną sałatką gyros. Chociaż blog jest o tematyce wypieków i słodkości postanowiłam, że będę się dzielić również przepisami na obiad/kolację, które są warte uwagi. Zapiekanka składa się z makaronu, obsmażonego kurczaka w przyprawie gyros, czerwonej papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sera i sosu majonezowego. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.Doskonale sprawdzi się na obiad. Polecam do wypróbowania!

Składniki :
  • 250 g makaronu kolanka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Sos :
  • 6 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu

Jak zrobić zapiekankę gyros :
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, oprószyć przyprawą gyros i solą. Smażyć przez 6-7 minut. Paprykę i ogórki pokroić w małą kostkę. Ogórków powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo co papryki. Kukurydzę odcedzić. Przygotować sos : wymieszać dokładnie ketchup i majonez. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać makaron, rozsmarować 2/3 sosu. Następnie posypać 1/3 sera, ułożyć kawałki kurczaka, posypać równomiernie papryką, ogórkami i kukurydzą. Polać pozostałym sosem i posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz