wtorek, 19 grudnia 2017

Ule kokosowe z rumowym nadzieniem

Ule kokosowe z rumowym nadzieniem 


Ciasteczka od zawsze stanowiły element imprez, wesel i Świąt. W dzisiejszym poście przedstawiam Wam ule kokosowe z nadzieniem rumowym. Tak naprawdę to co dajemy do wnętrza naszego ciasteczka jest dowolne, jednak nadzienie nie może być zbyt płynne. Robiłam je po raz pierwszy i śmiało mogę powiedzieć, że są warte poświęconego czasu, ale w stu procentach wynagradzają smakiem! 
Ciasto:
  • 20dag wiórków kokosowych
  • 20dag cukru pudru
  • 1białko

Białko ubijamy, dodajemy resztę składników i długo ugniatamy. Gdy masa będzie zwięzła dokładnie wypleniamy foremki. Następnie palcem lub drewnianą łyżką dogniatamy ciasto do brzegów foremki (zdecydowanie polecam końcówkę od drewnianej łyżki) aby została nieduża dziurka. Delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy szkielet ula. Chłodzimy w lodówce ok 10 min.

Nadzienie: 
  • 1/2 kostki masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 łyżki rumu/ spirytusu/ wódki
  • 3 żółtka
Masło ucieramy, dodajemy cukier, alkohol i żółtka. Ucieramy do momentu uzyskania gęstej masy. Nakładamy nadzienie do każdego ula aż po wierzch. 

  • 1 suchy wafel
Z wafla wycinamy (np. kieliszkiem) kółeczka. wafelki nakładamy na gotowego ula i odkładamy do chłodnego miejsca. 

Smacznego!

1 komentarz: